Wat is 2FA en waarom is het belangrijk voor jou en je organisatie?
Stel je voor dat je op een dag wakker wordt en ontdekt dat iemand toegang heeft gekregen tot je e-mailaccount. Je wachtwoord is veranderd, je hebt geen toegang meer en je veel van je privé informatie loopt gevaar. Dit is een nachtmerrie die helaas maar al te vaak voorkomt. Maar er is een eenvoudige manier om jezelf te extra beschermen tegen dit scenario: Twee-factor-authenticatie (2FA).
Wat is 2FA?
Twee-factor-authenticatie, of 2FA, is een extra beveiligingslaag die wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat kwaadwillenden die proberen toegang te krijgen tot een online account echt zijn wie ze zeggen dat ze zijn. Naast je gebruikersnaam en wachtwoord, vereist 2FA een tweede vorm van authenticatie. Oftewel, een extra methode om te bewijzen dat jij bent wie je zegt te zijn.
Waarom is 2FA belangrijk?
Volgens een rapport van Microsoft is
99,9% van de gecompromitteerde accounts te wijten aan het niet gebruiken van 2FA. Dit toont aan hoe effectief 2FA kan zijn bij het beschermen van je online accounts.
Hoe werkt 2FA?
Er zijn verschillende vormen van 2FA. In de praktijk wordt een One Time Password (OTP) vooral gebruikt. Dit is een eenmalig bruikbare code die je nodig hebt, die vaak voor beperkte tijd geldig is. OTP kan werken met e-mail en SMS-codes, aparte (authenticator) apps die codes genereren op je smartphone, en fysieke beveiligingssleutels. Bij het inloggen op een account, nadat je je wachtwoord hebt ingevoerd, zal de website je vragen om deze tweede factor, de eenmalige code, in te vullen. Heb je de keuze, verkies dan het gebruik van een authenticator app of fysieke beveiligingssleutels boven e-mail of SMS codes. Deze laatste worden als zwakke tweede factor beschouwd t.o.v. bijv een authenticatie app.
Hoe kan je 2FA Instellen?
Het instellen van 2FA is meestal een eenvoudig proces. De meeste online diensten bieden een optie voor 2FA in de beveiligingsinstellingen van je account. Volg simpelweg de instructies om het te activeren.
Het gebruik van 2FA is een eenvoudige en effectieve manier om je online accounts te beschermen. Het kost misschien een beetje extra tijd om in te loggen, maar de gemoedsrust die het biedt is onbetaalbaar. Dus waar wacht je nog op? Stel vandaag nog 2FA in voor al je online accounts!
Heeft jouw organisatie ondersteuning nodig bij het introduceren van 2FA of wil je meer weten over mogelijke informatiebeveiligingsmaatregelen in het algemeen? Neem dan gerust eens vrijblijvend
contact met ons op.
Wat is 2FA?
Twee-factor-authenticatie, of 2FA, is een extra beveiligingslaag die wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat mensen die proberen toegang te krijgen tot een online account echt zijn wie ze zeggen dat ze zijn.
Waarom is 2FA belangrijk?
2FA is belangrijk omdat het een extra beveiligingslaag biedt voor je online accounts, waardoor het moeilijker wordt voor cybercriminelen om toegang te krijgen.
Hoe werkt 2FA?
Er zijn verschillende vormen van 2FA, waaronder SMS-codes, authenticator apps, en fysieke beveiligingssleutels. Bij het inloggen op een account, nadat je je wachtwoord hebt ingevoerd, zal de site je vragen om je tweede factor te verstrekken.
Hoe kan ik 2FA instellen?
Het instellen van 2FA is meestal een eenvoudig proces. De meeste online diensten bieden een optie voor 2FA in de beveiligingsinstellingen van je account. Volg gewoon de instructies om het op te zetten.
Waar kan ik meer informatie vinden over 2FA?
Er zijn veel online bronnen beschikbaar waar je meer kunt leren over 2FA, waaronder websites van cyberbeveiligingsbedrijven, blogs en nieuwsartikelen. Je kunt ook contact opnemen met ons voor meer informatie.
Welke authenticator apps zijn er, en welke is geschikt?
Er zijn vele aanbieders van (veelal gratis) authenticator apps, soms als onderdeel van een andere dienst, zoals een password manager. De apps zijn over het algemeen uitwisselbaar. Je kunt de Google authenticator prima gebruiken voor je account bij Microsoft bijvoorbeeld, ook al heeft Microsoft een eigen app. Dit komt omdat de methodiek om de codes te genereren gestandaardiseerd is. Wel bieden verschillende apps verschillende mogelijkheden. De Microsoft Authenticator kun je bijvoorbeeld extra beveiligen, zodat je bij het openen de app altijd moet ontgrendelen met een pincode of vingerafdrukscan. Naast de apps van deze twee big-tech bedrijven zijn er legio alternatieven, waaronder; Aegis Authenticator, Duo Mobile, Authy, Nordpass, 1Password. Probeer er vooral meerdere uit om te zien welke bevalt!
Waar moet je op letten bij het gebruik van 2FA?
Zonder je 2FA code, kun je ook zelf niet meer inloggen! Zorg er dus voor dat je eventueel back-up codes (deze zijn vaak te downloaden bij het instellen van 2FA) goed en veilig bewaard, of dat je eventueel een tweede telefoon hebt waarop je de codes ook instelt. Wordt je telefoon gestolen of raakt deze defect? Dan heb je iets om op terug te vallen.